Krystkuier 2015

 

 

Unieke Krystkuier in Veenklooster

 donderdag 17 december 2015

Platform Veenklooster organiseerde woensdag en donderdagavond een grote unieke Krystkuier, grootste van het noorden waaraan vrijwel alle dorpelingen aan mee deden. Nieuw was de komst van Koning Herodes naar Veenklooster die te midden van een heel leger op Friese paarden zijn opwachting hield op bordes Fogelsanghstate hij zetelt op een grote troon (replica van de troon van Maxima)

De tocht begon bij de inschrijving en vervolgens loopt ze door de landerijen en het bos. Veel basis scholen die meededen aan deze kerstkuier van 17.00 uur tot 18.00 uur daarna volgen volwassenen, gezinnen, jeugd, groepen. En een geheel nieuwe route, in en buiten het dorp en door het bos. Uniek dit jaar was de langere route door het bos, rondom de vijver en over spaarzaam bewandelde paden

Ook de herders stonden in het weiland, omringt door schapen en warm gehouden door een groot vuur. De wijze mannen kwamen uit het Oosten op drie voorname kamelen. Bij de diverse onderdelen stonden vertellers die het publiek meenamen in het verhaal. Ook tijdens de tocht midden in de weilanden, werd door een zangeres prachtige liederen ten horen gebracht. De stal was  bij het landbouwmuseum in Veenklooster en vlak daarboven was de grote ster te vinden.

Één van deze paden betreft een terraspad, een verhoogd pad, omzoomd door bomen die elkaar raken in de top. Zeer bijzonder. De engelen stonden op een eilandje midden in de vijver in het bos uitgelicht, de vijver en het bos waren prachtig in zacht strooilicht gezet. Een deel van de opbrengst zal worden besteed aan opvang van vluchtelingen.