Klooster Galilea
Burum - VisvlietHet Vrouwenklooster Galilea, gelegen tussen Burum en Visvliet, werd vóór 1326 gesticht als vrouwenpriorij vanuit het nabijgelegen Gerkesklooster. Aanvankelijk (tot 1479) functioneerden beide kloosters als een economische en juridische eenheid, waarna ze vermogensrechtelijk werden gescheiden.
De nonnen van het klooster volgden de traditionele kledingvoorschriften van de cisterciënzer orde: een witte lijfrok met een zwarte gordel, aangevuld met een scapulier en kap. Hun leven stond in het teken van gebed, arbeid en contemplatie, zoals gebruikelijk binnen deze orde.
In 1496 vond een opmerkelijk incident plaats binnen de kloostermuren. Tijdens de onrustige periode van de Schieringers en Vetkopers reisden enkele Groningers richting Leeuwarden en zochten onderdak in het klooster Galilea, aangezien er destijds nog weinig herbergen waren. Een conflict over het aangeboden bier escaleerde zodanig dat zij de kloosterknecht tot in de kerk achtervolgden en hem voor het altaar om het leven brachten. Volgens de Friese geschiedschrijver Schotanus moesten de Groningers, omdat ze moordenaars vervolgens niet voor het gerecht daagden, dit duur bekopen; Zij hadden ‘hiernae geen voorspoed meer in Westerlauwers’ (Friesland).
Het klooster kent verder een geschiedenis die grotendeels onbekend is.
De opheffing van het klooster vond plaats in de roerige tijden van de Tachtigjarige Oorlog. In april 1580 instrueerden de Staten van Friesland twee gecommitteerden om de levende have en de meubilaire goederen van zowel Gerkesklooster als het Vrouwenklooster openbaar te verkopen. Dit leidde ertoe dat verscheidene kloosterbewoners hun toevlucht zochten in het refugium bij het latere Aduardergasthuis in Groningen.
Met het verdwijnen van het klooster werden de uitgestrekte landerijen verkocht. Op een deel van deze gronden verrees ten noorden van de oorspronkelijke kloosterlocatie een boerderij, die vandaag de dag bekendstaat als de kop-hals-rompboerderij “Vrouwenklooster Galilea”. Deze boerderij herinnert nog altijd aan het klooster dat hier ooit stond en vormt een tastbare link met het religieuze verleden van de regio.