Keningsmiel Veenklooster 2018

 Veenklooster is tijdens dit project omgetoverd tot een grote koningszaal voor een uniek Keningsmiel in de open lucht. Aan lange rijk en in stijl aangeklede tafels die als een lint door Veenklooster gaan vindt het Keningsmiel plaats. Onder het bladerdak van eeuwenoude eiken en artistieke kroonluchters kunnen gasten genieten van een bijzonder diner waar de vergeten groentes uit de tijd van het bezoek van koning III aan Veenklooster (1870) centraal staan.

Toen Baron Hector Livius van Heemstra kamerheer van koning Willem III was, nodigde hij in 1870 zijn koning uit in Veenklooster. Het dorp Veenklooster was in rep en roer, zeker toen baron van Heemstra aankondigde dat er grootse veranderingen gingen plaatsvinden in Veenklooster. Er werd speciaal voor het bezoek een Koningsweg aangelegd. Fogelsanghstate moest statiger en deftiger en het dorp moest aanzien krijgen.

       

De Koningsweg liep en loopt nog altijd van west naar oost dwars over het landgoed Fogelsanghstate, als het ware dóór de entreehal van het indrukwekkende landhuis heen. Pas in 1873 kwam koning Willem III naar Veenklooster. Hij kwam met de koninklijke trein die stopte in Buitenpost. Met het rijtuig van Van Heemstra reed de koning naar Veenklooster. 

En wat is een Keningsmiel zonder muziek. Het Aristos Quartet bestaande uit 3 violisten en een cello zal een schitterend muziekprogramma voor u verzorgen. De bezetting van dit kwartet is internationaal en ze treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Ook heeft het kwartet reeds opgetreden voor onze koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de tentoonstelling over Grace Kelly. Het kwartet zal o.a. het Kaiserquartet voor ons spelen, zeer toepasselijk bij het Keningsmiel.